9 Haziran 2014 Pazartesi

Babalar Günü'ne Özel

Anneler Günü’nün hikayesini bilmeyen yoktur. Babalar Günü’nün ise bırakın tarihçesini bilmek, ne  zaman kutlanacağı bile sıkça karıştırılır. 
“Babalar Günü, haziran ayının üçüncü pazar günü kutlanır, ben  biliyorum” diyorsunuz. Güzel,  peki tarihçesini biliyor muydunuz ?
       “-Hm, ee, şey işte” dediğinizi duyar gibiyiz, o halde size yardımcı olalım. 


Live, Saudek, Dino Puzzle 1000 parça




Babalar Günü’nün hikayesi:

Tahmin edeceğiniz üzere Babalar Günü’nün de aynı Anneler Günü gibi hüzünlü bir hikayesi var.

Amerika’da yaşayan Sonoro Dodd sayesinde kutluyoruz bu özel günü. Sonoro’nun babası William Smart, Amerikan İç Savaşı’nda gazi olmuştu. Eşi altıncı çocuğunu doğururken hayata gözlerini yumunca, altı çocuğuna hem annelik hem de babalık yapan William,  çoğu kız çocuğu gibi Sonoro’nun da kahramanıydı.

Sonoro, Anneler Günü’nü hiç kutlayamamanın eksikliğini çok yoğun hissediyordu ve aklına neden babaların da anneler gibi özel bir günleri olmadığı sorusu geldi.  Altı çocuğuna hem annelik hem babalık yapan William’a özel bir gün armağan etmek istiyordu sevgi dolu Sonoro. Yıllardan 1909’du. Babası haziran ayında doğmuştu ve  bu özel günün haziranda olması için resmi kurumlara başvurdu, mücadele etti.

Sonoro’nun bu sevgi dolu çabaları karşılığını 1910 yılında buldu. Washington’da ilk kez 19 haziran 1910 yılında Babalar Günü kutlandı. William’ın ne kadar onore olduğunu düşünebiliyor musunuz?

Aradan 14 yıl geçtikten sonra 1924 yılında dönemin başkanı Calvin Cooldge, bu özel günü desteklediğini açıkladı. 1966 yılında ise haziran ayının üçüncü pazar günü resmen Babalar Günü olarak ilan edildi.

Yıllar içinde bütün dünyaya bu kutlama yayıldı. Günümüzde dünya çapında milyonlarca çocuk, haziranın üçüncü haftası babalarına sevgilerini ve şükranlarını Sonoro Dodd sayesinde sunabiliyor.


Yaşamımızda babalarımızın önemi


Sonoro’nun Babalar Günü için gösterdiği çaba, o dönemlerde çok da önemsenmemişti. Çünkü  geleneksel olarak çocukların yetişmesinde, büyümesinde akıllara hep öncelikle anneler geliyordu ve  karşılaştırınca babaların rolü hep ikinci planda kalıyordu. Oysa hepimiz biliyoruz ki yaşamımızda babalarımız da en az annelerimiz kadar önemlidir. 
 Bir çocuğun duygusal olarak gelişmesinde babaların önemini belirtmeye gerek var mı? Bugün bunun  farkındayız. Bir çocuğun ruhsal, duygusal, fiziksel, sosyal ve hatta ekonomik anlamda iyi yetişmesi biliyoruz ki o çocuğun babasıyla doğrudan ilişkili.. Özellikle kız çocukları için babalarının dünyadaki ideal erkek olduğu, ileride eşlerini de babalarına benzeyen erkeklerden seçtiği konusunda yazıları mutlaka okumuşsunuzdur.

Geleneksel bakış açısına göre babalar, çocukların maddi anlamda koruyucusu,  yaşam rehberi olacak kişi olarak görülse de, günümüzün çekirdek aile kavramında bu senaryo biraz değişikliğe uğradı diyebiliriz.  Artık çoğu anne de baba gibi dışarıda çalıştığı için babalar çocuk bakımıyla daha çok ilgilenmeye başladılar.  Günümüzde çoğu baba, çocuklarının altını değiştirmekten utanmıyor; onların bakımıyla ilgili çok ciddi sorumlulukları çekinmeden alıyor.  Bu kültürel değişim, aslında çocuk-baba ilişkisinin de güçlenmesine katkı sağlıyor ve şüphesiz ki çocukların  duygusal gelişimine olumlu etkileri oluyor. Aile bağları bu sayede çok daha güçlü hale geliyor.


Ty A Ja  Saudek, (1500 parça), Dino Puzzle
Babalar Günü ne sağlar?

Bu özel gün kutlaması sayesinde  bize gösterdiği koşulsuz sevgi ve özveri için babamıza  teşekkür etme fırsatı yakalamış oluruz. Babalar da bugün sayesinde çok da dile getirilmeyen babalık duygusallığını yaşayıp kendileriyle gurur duyma şansını yakalarlar. Aslında bugünün en güzel yanı belki de çocuklar ve babaların yakınlaşma fırsatı bulmalarıdır. Zira toplumumuzda çoğu evde babasına sevgi göstermeye utanan, çekinen çocukların varlığını yadsıyamayız.  Öte yandan, Babalar Günü sayesinde çocuklar, babalarının önemini düşünme fırsatı da bulurlar. 

 Karşılıklı farkındalık yaratan bir gündür Babalar Günü desek yanılmış olmayız.

Babalar Günü’nde ne yapmalı?

Aslında çok özel bir şey de yapmaya gerek yok. Babamıza söyleyeceğiniz içten bir “seni seviyorum babacığım, iyi ki varsın” cümlesi dünyalara bedel olacaktır mutlaka. Ama O’nun seveceği küçük hediyelerle bu özel günü daha da özel kılmamız da mümkün elbette.

Babalar Günü için ne alsak?

Her sene Babalar Günü’nde gömlek, kravat, tişört, parfüm, kol düğmesi, cüzdan, kemer gibi klasik hediyeler seçiyorsanız ve de bu alternatifler de tükendiyse size üç tane değişik  hediye önerimiz olabilir.

1-     Babanız maket yapmaya meraklıysa, buradan bakabileceğiniz 3D puzzle’lardan seçim yapabilirsiniz.

2-     Şu anda Türkiye’de  sadece bizde satılan dünyaca ünlü Recent Toys marka zeka bulmacalarını önerebiliriz. Eğer babanızın bulmacalara ilgisi varsa, böyle bir tercih yapıp, hediyenizi “dünyanın en zeki babasına” ithafen verdiğinizde emin olun çocuklar gibi mutlu olacaktır.. Çünkü herkesin içinde bir yerlerde coşkuya hazır bekleyen bir çocuk vardır, onu dışarıya çıkarabilmektedir bütün maharet. 

       Bu harika  oyunlara da buradan bakabilirsiniz.

3-     Son önerimiz ise  tahmininiz üzere  babanızın sevdiği bir temada güzel bir puzzle hediye etmek elbette. Bu aralar her gün 7 farklı puzzle'da %50 indirim yapıyoruz.  Günün fırsatlarına bakmak aklınızda olsun..


            Şimdiden bütün babaların bu özel gününü kutluyor, onlara sevgilerimizi iletiyoruz.




-           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder