25 Haziran 2014 Çarşamba

Brainstring Advance ile sınırların ötesinde..



Brainstring
Brainstring Advance

“Zeka Oyunları” kategorisindeki yazı dizimize bir yenisini daha ekliyoruz. Bugün sizlere tanıtacağımız bulmacanın adı Brainstring Advance..

Zeka bulmacalarına meraklı olanlar biliyordur; Brainstring, yıllardır hayranlık ve merak uyandırmaya devam eden önemli bir zeka oyunu markası. Brainstring’i “zeka iplikleri” olarak da  tanımlayabiliriz. Çünkü  bu bulmacada birbirine dolaşan ipliklerle mücadele etmek gibi bir hedef var..

 Brainstring Advance, basit tasarımına rağmen içerdiği olasılıklar ile şaşkınlık yaratan bir bulmaca diyebiliriz. Bu tür oyunların ilk versiyonu olan Brainstring Original’ın başarısından  sonra, oyunun yaratıcısı Guido Lap, ünlü bulmaca tasarımcısı Oskar van Deventer ile işbirliğine gitti ve ikisi birlikte  gördüğünüz muhteşem bulmaca Brainstring Advance’ı geliştirdiler.
İlk versiyon olan Brainstring Original ile Brainstring Advance arasında bazı farklılıklar var, fakat mantığa meydan okur gibi duran birbirine karışmış elastik  iplikler aynı kalmış.  Aslında bu iki bulmaca için kısaca şöyle denilebilir:

 Çok benzer ama oldukça farklılar!

Şimdi iki bulmacayı karşılaştıralım: Öncelikle, her iki bulmacanın da genel görüntüsüne bakıldığında dışarıya doğru çıkıntılar görünüyor. Brainstring Original, temelde bir küp şeklinde iken yeni versiyonun yüzeyleri ise görsel olarak daha hoş görünen uçları kesik bir sekizyüzlü, yani octahedron.. Elastik ipliklerin sayısı, düzenlemeleri  farklı  olduğu halde sürpriz bir şekilde her iki oyunda da aynı; on iki adet. (Advance versiyonda yüzey başına 3, Original versiyonda ise yüzey başına 4 adet)


zeka iplikleri
Brainstring eski ve yeni versiyon

 Yeni versiyondaki bir başka hoş gelişme ise bulmacanın transparan iç yüzeyinde kolayca fark edilebilecek olan,  düğmelerle aynı renkte ipliklerin kullanılmış olması. İplikleri tutan düğmeler, yeni versiyondaki daha sivri ve renkli halleriyle çok daha hoş görünüyorlar.

 Bulmacadaki amaç ise aynı. Göreviniz, düğmeleri bulmacanın etrafında hareket ettirerek bütün düğümleri çözmeye çalışmak.  Bulmaca çözüldüğünde, bütün iplikler düz bir hatta olmalı ve hiç biri diğerine değmemeli.

Her ne kadar kendi sonucunuzu yaratabilseniz de,  Brainstring Advance’ı çözerken deneyebileceğiniz üç ana çözüm var: 

Her yüzeyde 3 tane aynı renk düğme olduğunda bulmaca çözülmüş demektir. Bu  sonuca ulaştığınızda diğer çözümleri denemek için bulmacayı eski haline getirebilirsiniz.
 İkinci çözüm, her bir yüzeyde 3 farklı renkte düğme oluşturmak, ve sonuncusu da her bir yüzeyde iki tane aynı renk düğmenin oluşması. Bütün bu  çözümlerde ipliklerin asla dolaşık kalmaması gerektiğini ise hatırlatmaya bile gerek yok..

Hangi çözüm tarzını önce denerseniz deneyin her iki bulmacada da zorluk yaşayacağınızı bilmelisiniz.  İlk denemenizde bu elastik ipliklerle ne yapacağınızı anlamakta zorluk çekecek, muhtemelen karışık  bulacaksınız. Ama bulmacaya alıştıktan sonra bağımlısı olma olasılığınız bir hayli yüksek.

Bulmacada ipliklerin çapraz yol izlediği iki zıt yüzey var. Ama aynı anda kaç tane ipliğe manevra yapacağınız hakkında hiçbir kural belirtilmemiş.  Bu nedenle baş edebileceğiniz kadar iplikle aynı anda mücadele etmeyi bir ipucu olarak değerlendirebilirsiniz. Dikkatli olmalısınız; zira ipliklerin yolunu kolayca kaybedebilirsiniz! İki iplikle başlayıp kendinize güveniniz geldiğinde iplik sayısını arttırarak çözüme gitmeniz belki de en iyi yöntem olabilir.

Şimdiden size kolay gelsin diyelim..



KAYNAK: mypuzzlecollection.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder