4 Temmuz 2014 Cuma

Bir iş kurmak, puzzle birleştirmeye benzer!

İş kurmak istiyorsunuz ve nasıl başlayacağınız konusunda kafanız mı karışık?  Eğer daha önce puzzle ile uğraştıysanız, deneyimlediğiniz puzzle  birleştirme stratejilerini  yeni işinize başlarken de kullanabilirsiniz.


 Bir puzzle bitirmişseniz veya en azından bir puzzle üzerinde çalışmışsanız size bir sorumuz olacak. Puzzle ile uğraşırken ilk olarak ne yapmıştınız? Muhtemelen önce puzzle’ın bütün parçalarını ortaya dökmüş ve  üzerindeki resmi referans olarak kullanmak için puzzle kutusunu  gözünüzün önünde bir yere dayamışsınızdır. Bir çoğumuz için ikinci aşama ise bütün kenar parçalarını diğerlerinden ayırmak olmuştur. Sonrasında ya kenarları birleştirmeye çalışmış, ya da puzzle’ın çerçevesini yapmışsınızdır.  Bundan sonrasında ise bütün parçaları renklerine göre ayırmış ve  parçaların uymadığı yerlere girmesi için onları zorlamadan, her bir parçayı doğru yere yerleştirmeye uğraşmışsınızdır.

Eğer referans alacağınız bir resim size verilmemiş olsaydı puzzle’ı nasıl birleştirirdiniz bir düşünün. Puzzle’ın bütün kenar parçalarının kaldırıldığını ve böylece bitmiş puzzle’ın ne kadar büyüklükte olduğunu veya nasıl bir şekil alacağını bilemediğinizi varsayın. Ve hatta size verilen puzzle parçalarının tamamının her iki yüzünün de gri renkte olduğunu düşünün. 

 Kenar parçası yok, boyut yok, renk yok, referans alınacak hiç bir örnek yok! Böyle bir puzzle’ı tamamlamak sizce kolay olur muydu?

puzzle and business
yeni iş kurmak, puzzle birleştirmeye benzer!
Bu ikinci senaryo, birçok insanın kendi kendine iş kurmak için izlediği yollara çok benziyor. Eğer bir danışman veya eğitmenle çalışıyorsanız, size verilecek ilk tavsiyenin “kutunun üzerindeki resim” olduğunu fark edersiniz.  Bu resim, işinizi geliştirirken değiştirilebilir. Bununla birlikte, ne kadar büyümek istediğinizi belirlemek de atılacak önemli adımlardan biridir. Sadece birkaç müşteri ile küçük küçük başlamak, yeni bir işe başlamanın en yaygın halidir. İş başladıktan sonra daha fazla servis, daha fazla ürün çeşidi veya detaylı süreçler sunarak işinizi geliştirmeniz mümkündür. Bazı durumlarda, yani size referans verebilecek sadık bir müşteri kitlesi oluşana dek;  sadece bir müşteri için çalışmak, piyasa için çalışmaktan daha faydalı olabilir.

Hangi gelir akışlarının uygun olduğunu belirlemek de “iş puzzle”’ında  sizin için önemli olan “kenar parçalarını” sağlayabilir. İşiniz gerçekten de birebir müşteri ile çalışmayı mı gerektirecek? Öncelikle kitlelere mi ulaşacaksınız?  Yan ürünler, takip süreci veya online destek önerecek misiniz? Online abonelik hizmetleriniz de olacaksa video veya pdf materyal içerecek mi? Eğer iyi bir konuşmacı değilseniz ve buna rağmen ekiplerle çalışmak istiyorsanız, alanınızdaki uzmanlarla konuşmak için  gereken sunum becerilerini geliştirecek misiniz? İş toplantılarını  yönetmeye kendinizi  hazır hissediyor musunuz? Eğer canlı gruplara konuşacağınıza ihtimal vermiyorsanız, alanınızla ilgili yazılar yazmayı deneyebilirsiniz. Örneğin bir e-kitap  veya bülten oluşturmak için yeterince bilginiz var mı?

İş konusundaki bir başka ders de  puzzle'ın “renk” boşluğunu doldurabilir. Yapmak istediğiniz işle ilgili gerçek bir piyasa olup olmadığını anlamak için online araştırma yapabilirsiniz.  Eğer yapmak istediğiniz şeyi hiç kimse sunmuyorsa ya gerçekten bu konuda pazar yoktur, ya da konuyu ilk düşünen sizsinizdir. Diğer taraftan, bir çok insan sizin yapmak istediğiniz işi zaten hali hazırda yapıyorsa  mutlaka  o işin bir piyasası da vardır. Bir sonraki adımınız bulunduğunuz yerde kaç tane bu işi yapan kişi olduğunu tespit etmek olmalıdır.  Rekabeti bir kontrol edin, piyasadan biraz farklı olabilecek misiniz?

Biraz daha fazla servis ya da az da olsa farklı ürün ya da süreç sunabilecek misiniz?
Bu konuda çok fazla soru olduğunu biliyoruz. Unutmayın  bu soruların cevapları sizin içinizde saklı. O  halde durmayın, gidin kendinize bir puzzle  alın  ve puzzle’ı birleştirirken ne yaptıysanız işinizi kurarken de aynı yöntemleri uygulayın..

KAYNAK: http://biznik.com/articles/building-business-is-like-solving-a-jigsaw-puzzle
Alexis Mason

Confidence Coach  (Güven Koçu)
Vancouver, Washington
UYARLAMA ÇEVİRİ: www.puzzlegaleri.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder