14 Temmuz 2014 Pazartesi

Gustav Klimt'in 152. yaşı kutlu olsun!

Bugün 14 temmuz 2014.

 “Tarihte bugün neler olmuş?” diye araştırma yapacak olursanız elbette çok fazla detayla karşılaşırsınız. Biz, 14 temmuz’da doğan ve bir çok önemli eserinin puzzle’a da  dönüştüğü  ünlü  ressam Gustav Klimt’den söz etmek istiyoruz bugün.

  Kendisi 14 temmuz 1862’de doğmuş, yani günümüzden tam 152 yıl önce..  İyi ki de doğmuş; zira 1918 yılında 56 yaşındayken kendisini kaybetmemize rağmen günümüzde kendisine ve eserlerine  hâlâ hayran olabiliyoruz..

Avusturyalı Klimt, sembolizm akımının sanatçılarındandır. Klimt, sanatını sadece tuvallerle sınırlamamış; duvar resimleri, eskizleri ile de tanınmıştır. Eserlerine bakıldığında genel olarak kadın bedeni ve dekoratif süsleme detayları göze çarpar.

Gustav Klimt, Yelpazeli Kadın, 1000 Parça 


Çağının  sanat anlayışına karşı çıkarak kendi akımlarını yaratan sanatçılar arasındadır Gustav Klimt. 1897 yılında bu anlamda “Viyana Sezession” adlı kendi gruplarını arkadaşlarıyla birlikte kurmuşlardır. “Kutsal Bahar” adındaki dergiyle yaydıkları sanat akımının adı ise “Art Nouveau” olarak literatüre geçmiştir.  En önemli eserleri nedir derseniz, “Öpücük”, “Adele Bloch-BauerI”, “Judith” ve “Holofernes” adlı resimlerle karşılaşırsınız.

Gustav Klimt, Die Jungfrau,1500 parça

Sanatçı, eserlerinde kadının dış güzelliğini erotik bir estetikle vurgularken, ayrıca kadının üretkenliğine ve gücüne de değinmeyi ihmal etmemiştir. Özgür ifade tarzı nedeniyle sanatçıyı ahlaksızlıkla suçlayanlar olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Hatta resimlerindeki sansürden sıkılan sanatçı, “sansür canıma yetti artık, bundan kurtulmak istiyorum, devletin her türlü desteğini reddediyorum, bunlar olmadan da yaşayabilirim” demiştir ve manzara resimleri ile sosyete portrelerine yönelmiştir.

GUSTAV KLIMT VE KADIN

Sanatçı kadın imgesini tüm doğallığıyla, masumiyetiyle,  aynı zamanda erotik unsurlar da içeren öyle bir estetikle anlatır ki, bakanlar resimlerinden gözlerini alamazlar.

En ünlü tablolarından olan “The Kiss/ Öpücük” eserinde yüzü görünmeyen bir erkek, bir kadını yanağından öpmektedir. Birçok feminist sanat eleştirmeni, Klimt’in bu eserini ve bir çok portresini -kadın bedenini erkek arzu nesnesi olarak- gösterdiği için eleştirse de bir çok izleyici de aynı portreyi çiçeklerle ve altınlarla kaplı masalsı bir dünyada aşkın ve tutkunun resmi olarak algılamışlardır.
Altınlı gümüşlü yaldızları kullanarak yarattığı bu çok renkli, ışıltılı, estetik eserleriyle Gustav Klimt, sanat tarihinde tabulara karşı çıkışı sayesinde yenilikçi bir kişilik olarak yerini almıştır. 
152. doğum gününde sanatçıyı sizlere biraz da olsa tanıtabildiysek ne  mutlu bize..


Mağazamızda sanatçının eserlerinden oluşan puzzle seçkisine  Gustav Klimt araması ile buradan  ile ulaşabilirsiniz.


KAYNAKLAR:
http://www.yasambilimleridergisi.com/makale/pdf/1356125332.pdf
http://tr.wikipedia.org/wiki/Gustav_Klimt


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder