23 Temmuz 2014 Çarşamba

Mirrorkal Escher ile bulmaca sınırlarınızı zorlayacaksınız!

Zeka bulmacaları konusunda dünyaca ünlü Ivan Moscovich, bugün size anlatacağımız Mirrorkal Escher adlı bulmacanın da mucidi.  İlk bakışta yine Ivan Moscovich’in imzasını taşıyan “You and Mona Lisa” adlı bulmacaya çok benzediği düşünülse de,  Mirrorkal  Escher mekanik  olarak tamamen farklı tasarlanmış.  İşin en sürprizli kısmı ise  Ivan, görsellerini kullandığı ünlü sanatçı M.C Escher ile 1964 yılında yüzyüze de tanışmış.

Bu iki Mirrorkal bulmacanın arasındaki belirgin farkı ise şöyle açıklayabiliriz. “You and Mona Lisa”,   kaydırmalı bulmacadır ve  içindeki bloklar, çerçeve ile sınırlanmıştır. Escher’de ise her bir bloğu nasıl isterseniz o şekilde tutabilir ve elinizde oynatabilirsiniz. Fakat bu özelliğin bulmacayı kolaylaştırdığını sakın düşünmeyin. Tam tersi, Mirrorkal Escher çok daha zor bir bulmaca diyebiliriz. Çünkü bu bulmaca  çok fazla olası kombinasyonlar içeriyor,  yanlış kombinasyonları yapma olasılığınız da dahil..

Eğer daha önce hiç Mirrorkal bulmaca çözmediyseniz, size basitçe mantığını da anlatalım:
 Bulmacada 9 tane blok var.  Bu blokların her birinde bütün yüzeyleri kaplayan 4 tane resim var, yalnız ikisi hariç. Bu iki blok ya boş bırakılmış, ya da şeffaf bırakılmış. Birbirine bitişik olan bu iki yüzün ortak kenarına paralel olarak stratejik bir şekilde yerleştirilmiş ayna var. Çerçeveler doğru yerleştirildiğinde, dokuz resmin parçalarını aynalar yansıtıyor ve ortaya bütünlüklü bir görüntü çıkıyor. Bu bulmacada  M.C. Escher’in en ünlü beş tane görseli kullanılmış.

 Her bir blok 3 cm. genişliğinde, dolayısıyla çerçeve dahil olmak üzere bulmacanın genişliği yaklaşık 13 cm. civarında. Aynaların kullanımına göre dokuz küpte yer alan resimlerin tamamı gerekli olmadığı  için, öncelikle çerçevenin duvarları içinde kalanları bulmalısınız. Bu duvar parçaları, resmin yönünü  ve her bir bloğun nerede yerleşeceğini bulmakta oldukça yararlıdırlar.


 Blokları yanlış yere koyduğunuzda kolayca  yer değiştirebilmeniz için bulmacanın tasarımında çok güzel bir özellik  de düşünülmüş; yani her bir bloğun yerleşeceği yerde 9 tane delik var.
Bulmacada var olan beş görselden  bir tanesini oluşturmak,  özellikle de ilk görsel sizi zorlayabilir. Ama birinciyi çözdükten sonra emin olun sonuncuyu da 5 dakika içinde çözmüş olursunuz. İzlemek zorunda olduğunuz mantık, her bir resim parçasının aynadaki yansıma sonrasında nasıl göründüğünü bilmek olmalıdır. Bir bloktaki resim parçasına yakından bakarsanız, bloktaki resimlerden birinin de yansıtıldığını görürsünüz.  Görseli yansıtmak için aynaları kullandığınızda doğru yönelimi de bulmuş olacaksınız.




Görsellerden birini oluşturup bulmacayı çözmek için, seçtiğiniz resmin parçalarını taşıyan blokları diğerlerinden ayırmanız gerekir. Resminizin parçalarını taşımayan ve sadece yansıma görevi üstlenen bu blokları akıllıca kullanmalısınız. Daha sonra, çerçeve için doğru yerleştirmeyi bulun, ki bunlar da çerçevenin içindeki duvarlarda görünürler. Yerleştirdiğiniz blok sayısı arttıkça kalanların nerede olacağını bulmanız da kolaylaşacaktır.




Bulmacayı çözdüğünüzde aynaların kullanımıyla ortaya çıkan büyüleyici görüntüye hayran olacaksınız.

Mirrorkal Escher ile keyifli zaman geçirmeniz dileğiyle..

NOT: Bu bulmacayı mağazamızdan temin edebilirsiniz..



KAYNAK: mypuzzlecollection.blogspot.com

UYARLAMA ÇEVİRİ:  www.puzzlegaleri.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder