4 Ağustos 2014 Pazartesi

Salvador Dali ile ilgili enteresan gerçekler..

Salvador Dali
Resim sanatı ile ilgilenmeseniz bile Salvador Dali’yi mutlaka duymuşsunuzdur. Ya kaşlarına kadar  uzanan bıyıklı fotoğrafı gözünüze çarpmıştır, ya da hakkında anlatılan bir hikayeye kulak misafiri olmuşsunuzdur.

Sürrealizm deyince akla gelen eserlerinin yanı sıra yaratıcı zekası ile söyledikleriyle de akıllarda kalmıştır bu sıra dışı sanatçı. Biz sizlere bu yazımızda kendisiyle ilgili ilginç detaylardan ve efsaneleşen anekdotlardan keyifli bir derleme yaptık.

Şöyle başlayalım:

Bir gün sempozyuma çağırmışlar Dali’yi.. Tabi bunu duyan bir çok insan dinlemeye gitmiş sanatçıyı. Bir saat geçmiş Dali yok, iki saat geçmiş Dali yok. Üç saat geçmiş Dali yine yok. İzleyiciler yavaş yavaş salonu terk etmeye başlamışlar. Aradan beş saat geçtiğinde salonda sadece 2-3 kişi kalmış -ki onların azmine şapka çıkarmak gerekir- derken Dali içeri girmiş:

“İşte beklemek budur” demiş ve çıkmış gitmiş..

 Yani  sadece sanatı değil, yaşam biçimi de gerçeküstüdür Dali’nin..


Swans ReflectingElefants, Dali (1500parça)

Bilinçaltı resimlerini çizmek için uyumadan önce uzun saatler boyunca boş tuvale baktığı rivayet olunur, bilemeyiz tabii doğru mudur eğri midir..

Bıyıklarını o özgün forma sokabilmek için balmumu ile ovduğunu  da okuduk bir yerlerde..

Bunu bilmek ne işinize yarayacak gerçi ama biz yine de söylemiş olalım: Sanatçıda çok yoğun bir çekirge fobisi vardır, aynı zamanda mikroplardan da çok korkar.

Rüyaları sanat diline tercüme etme yeteneği ile tanınan sanatçı, bu tür yapıtlarına
“hand printed dream photographs” yani “el baskısı rüya fotoğrafları” adını vermiştir. 


La Persistance De LaMemorie,Dali (1500 parça)


Heykeltraştır, film yapımcısıdır, yazardır ve bir çılgındır, ya da insanların O’nun bir çılgın olduğuna inanmalarını ister. Bütün hayatını bir dahi olduğunu kanıtlamaya adamıştır desek abartmış olmayız.

Çocukken sık sık okuldan atılan, paranın nasıl sayıldığını bilmemesi ile ünlenen, ayaklarını birilerinin görmesinden korkan, kötü ruhları kovmak için yanında şans getirdiğine inandığı bir odun parçası taşıyan, toplum içindeyken dikkatleri üzerine çekmek için aşağıya ve yukarıya atlaması muhtemel olan, takma adı Avida Dollars, yani kabaca “dolara istekli” anlamına gelen, ister dahi deyin, isterse  deli deyin ama sanatının yıllar boyunca konuşulduğu ve hep konuşulacağı Salvador Dali’dir O...

Hakkında ne söylesek de mutlaka eksik kalan bir şeyler olacaktır.

Bir deli ile benim aramdaki fark şudur: Deli, aklının başında olduğunu düşünür, bense bir deli olduğumu biliyorum.” demekten çekinmeyen, “Aşırı tatmin olmaktan öleceğimi düşündüğüm günler oluyor.” deyip “uyuşturucu kullanıyor musunuz?” sorusu üzerine
 “Uyuşturucu kullanmıyorum, kendim uyuşturucuyum.” yanıtını veren; “Sigara içmediğim için bıyık bırakmaya karar verdim, daha sağlıklı..” diye  tuhaf bıyıklarını gündeme taşıyan sanatçının gerçek adının Salvador Felipe Jacinto Dalí Domènech Marquis of Pubol olduğunu da hatırlatarak, mesela filleri upuzun bacaklı çizerek dünyayı bize farklı bir bakış açısından gösteren bu sanatçının  yine unutulmayan bir sözü ile yazımızı noktalamak istiyoruz:

“Dahi değilsen bile öyle davran..”


RoseMeditative, Dali (1000 parça)


KAYNAKLAR:
http://www.brainyquote.com/quotes/authors/s/salvador_dali.html

https://www.goodreads.com/author/quotes/165858.Salvador_Dal_

http://www.briansewell.com/artist/d-artist/salvador-dali/facts-on-salvador-dali.html

http://www.spanish-learning-corner.com/salvador-dali-quotes.html


2 yorum:

  1. Türkiye'deki sergisine gitmiştim kesinlikle bir dahi olduğundan şüphem yok.Her eseri üstün zekasını kanıtlar nitelikte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şanslısınız, eserlerini yakından görme fırsatı bulmuşsunuz :)

      Sil