2 Aralık 2014 Salı

Pablo Picasso / Guernica-1937

Pablo Picasso’nın en ünlü eseri Guernica, İspanya İç Savaşı sırasında  Nazi’lerin Bask bölgesindeki Guernica kasabasını bombalaması üzerine hızlı bir tepki olarak ortaya çıkmış, sanatçının en güçlü politik ifadesi olarak kabul edilen yapıtıdır.

Guernica barış sembolüdür.


Guernica, savaşın trajedisini, özellikle de masum sivillerin üzerinde yarattığı acıyı dile getirir. Sanatçının bu çalışması, zaman içinde savaş karşıtı sembol olmuş ve barışın somutlaştığı anıtsal bir statü kazanmıştır. Guernica tamamlandıktan sonra kısa bir turla dünyada sergilenmiş, sonrasında da ünlenmiştir. Eserin dünyada dolaşması, İspanya İç Savaşı’na dikkatlerin çekilmesine de yardımcı olmuştur.

Guernica’nın fiziksel özellikleri


Bu çalışma, pastoral ve epik stillerin bir karışımıdır. Guernica mavi, siyah ve beyazdan oluşur. 3.51 metre uzunluğunda ve  7,82 metre genişliğindedir. Bir duvar resmi olarak yağlı boya ile yapılmıştır. Madrid Reina Sofia Müzesi’nde orijinali sergilenmektedir.

Guernica,1937 Picasso

Guernica hakkında yapılan yorumlar


Guernica hakkında birçok yorum okuyabilirsiniz, dolayısıyla   birbiriyle çelişen yorumlara da rastlamanız mümkündür. Örneğin bu duvar resminin iki baskın unsuru boğa ve at hakkında sanat tarihçisi Patricia Failing diyor ki:

“Boğa ve at, İspanyol kültürünün önemli karakterleridir. Picasso, zaman zaman farklı roller biçerek bu iki karakteri eserlerinde kullanmıştır. Bu da resimdeki  boğaya ve ata yüklenen özel anlamları geçersiz hale getiriyor. Picasso’nun kariyeri boyunca bu figürleri kullanmasını  çeşitli şekillerde tasarlanmış bir dans gösterisine benzetebiliriz.”

Bazı eleştirmenler ise Guernica’daki politik mesaja vurgu yapıyorlar. Bu eleştirmenlere göre eserdeki azgın boğa, savaşın yarattığı yıkımın en önemli motifidir.  Resimdeki boğanın, muhtemelen faşizmin saldırısını temsil ettiğini belirtiler. Picasso zaten  buradaki boğanın anlamının gaddarlık ve karanlık olduğunu söylemiştir. Ayrıca buradaki atın ise Guernica’daki insanları temsil ettiğini de eklemiştir.

Guernica kasabasının tarihsel önemi


Guernica, Bask Bölgesi’nde Biscay vilayetinin bir kasabasıdır. Guernica’nın özel bir hedef olarak önemi ise İspanya İç Savaşı boyunca Cumhuriyet direniş hareketinin kuzey kalesi olarak bilinmesi ve Bask kültürünün merkez üssü olarak kabul edilmesinden kaynaklanır.

Cumhuriyetçi güçler kimlerdi?


Cumhuriyetçi güçler, komünistler, sosyalistler, anarşistler gibi birbirinden farklı yaklaşımlardaki grupların birleşmesinden oluşuyordu, ama hepsi  Franco’nun  temsil ettiği milliyetçilere karşıydılar. General Francisco Franco liderliğindeki milliyetçiler arasında da fraksiyon farklılıkları vardı ama daha azdı. Onlar, geleneksel Katolik aile değerlerine dayalı olan İspanya’nın altın günlerine geri dönmeyi kendilerince hayal ediyorlardı.

26 Nisan 1937’de ne oldu?


26 Nisan 1937 Pazartesi günü saat 16:30 civarında Colonel Wolfam von Richthofen komutasındaki Alman  ordusu, iki saat boyunca Guernica’yı bombaladı!

 O dönemde Almanya’nın başında Hitler vardı, İspanya’daki milliyetçilere maddi destekte bulunuyordu.  Hitler, yeni silahlarını ve taktiklerini test etmek için bu savaşı bir fırsat olarak değerlendiriyordu. Nitekim sonraları yoğun hava bombardımanları, savaşların çok önemli bir ön adım taktiği haline geldi.


Guernica’nın yaratılış süreci


Picasso, bu olaydan sonra  ülkesinde neler olup bittiğine dünyanın dikkatini çekmek istedi. O zamanlar, 1937 yazındaki Paris Sergisi için  İspanyol Cumhuriyetçi hükümeti tarafından sipariş verilen bir duvar resmi üzerinde çalışıyordu.
 1 mayıs 1937 tarihinde üzerinde çalıştığı projedeki orijinal fikri  terk etti ve Guernica üzerinde çalışmaya başladı.
Birkaç aydır fazla heyecanlanmadan üzerinde çalıştığı önceki fikrinin tersine bu yeni konu, sanatçının hayal gücünü  adeta büyüledi. İlginçtir ki, o yaz  gerçekleşen Paris sergisinde Guernica çok az ilgi gördü.

Guernica ünlüdür, çünkü;


Modern sanattaki hiç bir resim Guernica kadar kitaplara konu olmamıştır.  Kitapların çoğunda ise "Guernica,  20. Yüzyılın en önemli eseridir.”diye tanımlanır.
Picasso, her ne kadar resmi İspanyollar için tasarlamış olsa da, ülkesi  kamu özgürlükleri ve demokratik kurumlarını elde edinceye dek resmin İspanya’da sergilenmesine izin vermemiştir.

Guernica ne zaman İspanya’da sergilenmeye başladı?


Resmin sergilenmesi için ilk adım 1975 yılında Franco öldüğünde atılmıştır. 1981 yılının ekim ayında, Picasso’nun  yüzüncü doğum yıl dönümünde, yeni cumhuriyetin de bir kutlaması olarak  resim  İspanya’da sergilenmeye başlanmıştır. Şu anda Guernica, İspanyollar için  özgürlüğe ve demokrasiye doğru gerçekleştirdikleri yolculuğun sembolü olarak gerçek evindeki müzede yerini almıştır.

Guernica’nın değişik parça sayısındaki puzzle’larına mağazamızdan ulaşabilirsiniz.

Kimse sanatsız kalmasın...

UYARLAMA ÇEVİRİ: www.puzzlegaleri.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder