19 Ocak 2015 Pazartesi

Paul Cézanne 176 yaşında!

Kübizmin öncülerinden Fransız ressam Paul Cézanne, 19 ocak 1839’da doğmuş.  Sanatçının 176. doğum günü dolayısıyla kendisini biz de anmak istedik.

Post- Empresyonist, yani empresyonizm sonrası ressam olan Paul Cezanne, empresyonizm ve kübizm arasında bir köprü yaratmıştır. Hatta kendisine Matisse ve Picasso’nun sanatsal anlamda babası da denmektedir.

Cezanne’nin yaşam öyküsü:

Babası O’nu, daha küçük yaşlarda iken resme olan tutkusundan vazgeçirmeye çalışır, ama Cezanne pes etmez. 1861 yılında 22 yaşındayken doğduğu kasabayı terk edip resimle uğraşmak için Paris’e gider. Sonraları kendisine yol gösterici rehber olacak, ünlü empresyonist ressam Camille Pisarro ile Paris’te tanışır. Empresyonizm etkisinde resimler yapmaya başlar,  fakat daha sonraları çalışmalarında yapısal bir değişikliğe gider ve gördüklerini basit formlar ve renk düzlemleri ile çizer. Mesela bir ağacı kolonlar halinde çizerek şekilleri de basitleştirmeye başlar.

Vue de L'Estaque 1878, Cezanne


Bir ya da iki konuya odaklanan çoğu ressamdan farklı olarak hem natürmort, hem portre, hem manzara ve hem de çıplak modeller üzerinde çalışmaya odaklanır.

Paris’de resim çalışmalarına yavaş yavaş başlar. Mesela 1864 ve 1869 yılları arasında Paris Salon’a gönderdiği bütün resimler reddedilir. Nihayet 1882 yılında bir resmi Paris Salon tarafından kabul edilir. Paris’e taşındıktan tam 34 yıl sonra 1895 yılında, sanatçı 56 yaşındayken, Paris Salon’da  büyüyen başarısını anlamlandıran bir sergi açılır ve bütün resimleri sergilenir. Ne var ki aynı yıl, sanatçı doğduğu şehir olan Provence’e geri dönecek ve çalışmalarına daha izole bir ortamda devam etmeyi tercih edecektir.
Cezanne, önceleri kaba, utangaç, kızgın, depresyon nöbetleri geçiren bir adam olarak tasvir edilir,  hayatının sonraki dönemlerinde ise kendi kabuğuna çekilip resimleri ile ilgilenmeye başlar. İnzivaya çekilmiş bir adam olarak uzun süre yalnızlık içinde resim yapmaya devam eder.

Nature Morte, Cezanne 


Her ne kadar resimleri halk nezdinde yeterince popüler olmasa  ve hatta resimleriyle gülünerek alay edilse de, genç sanatçılar O’na saygı duyarlar, eserleri ilgi görür.
Cezanne’in sanat tarihine bıraktığı en büyük miras, kübizmin gelişimine ve modern sanatın doğumuna olan katkısı olmuştur.

Dünyanın en pahalı sanat eseri ünvanı Cezanne’ye ait!

Modern sanatın babası Paul Cezanne’ye ait “İskambil Oynayanlar” adlı tablo, 2012 yılında Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halifa El Tani’ye 250 milyon dolara satılarak “dünyanın en pahalı sanat eseri” ünvanını almıştır.

The Card Players , Cezanne


Sanatçının ünlü tablolarından üretilen puzzle’lara mağazamızdan ulaşabilirsiniz.

KAYNAK: http://www.wikiart.org/en/paul-cezanne

UYARLAMA ÇEVİRİ: www.puzzlegaleri.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder