30 Mart 2015 Pazartesi

Dominic Davidson ile romantik manzaralarda gezinti!

Büyükşehirde yaşayıp da  şehrin karmaşasından, gürültüsünden, yüksek binaların ruhsuzluğundan bıkmayanımız  var mı? Yeşillikler içinde bahçeli bir evde,  ya da şirin bir  sahil kasabasında yaşama hayali kurmaz mıyız? En azından emekliliğimizi  böyle bir yerde geçirmeyi istemez miyiz? 
 Sanatçı Dominic Davison, işte bizim bu hayallerimizi resme döküyor…
Limanda Günbatımı, Dominic Davidson, 3000 parça puzzle 
1972 yılında Londra'da doğan günümüz dijital sanatçılarından Dominic Davison, değişik ülkelerin pastoral romantik manzaralarından esinlenerek ürettiği eserlerinde,  tıpkı manzara resimlerinin prensi olarak anılan Barend Cornelis ve çağdaş sanatçılardan Terry Redlin gibi bizlere görsel şölen yaşatıyor.

Rose Cottage, Dominic Davison, 1500 parça puzzle 
Sanatçının çokça çizdiği cottage, dilimize "kır evi", "göle veya sahile yakın sayfiye evi" olarak çevirebileceğimiz bir sözcük. Aslında bu sözcük, eskiden İngiltere'deki tek katlı küçük, eski moda evler anlamına geliyordu.  Modern  kullanımda ise  "cottage" deyince İngiltere'deki mütevazı, rahat, genellikle kırsal veya yarı kırsal alanlarda inşa edilmiş küçük yazlık evler akıllara geliyor. Amerika'da bu tip evlere "dağ evi"  denildiğini de dipnot olarak belirtelim. 

Günümüzde  "cottage" sözcüğü , direkt romantik çağrışımlar uyandıran, sazdan çatılı masalsı evleri anlatıyor. Dominic Davison'un resmettiği aşağıdaki cottage'da yaşamayı hangimiz istemeyiz? "Cottage" görselli puzzle'lara ilginin büyük olması, içimizdeki bu romantik yaşam özleminin de bir yansıması değil mi? 



Romantik şehirler deyince akıllara gelen Paris, Dominic'in yeteneğinden süzülen resimlerde bütün büyüleyiciliği ile ruhları okşuyor. Bu görsellerin puzzle'a dönüşmesi ise elbette ayrı bir keyif...


Akdeniz'in o şirin , o güzel limanları da yer bulmuş sanatçının çalışmaları arasında. Limanda tekneler, gün batımındaki renksel şölen, martılar, yelkenliler, kırmızı kiremitli romantik evler...

Akdeniz ve romantizm sözcüğü yan yana gelirse, bazıları bunu "Venedik" diye okur... Aşağıdaki muhteşem "Venedik'te Alacakaranlık" tablosu, sizce de böyle okunmayı hak etmiyor mu? 


Ya aşağıdaki Victorian bahçeye ne demeli? Bu masalsı güzelliklerle, sanatçı bizleri huzura davet etmiyor mu?


"Başka yok mu?"diyenler , Dominic Davison imzalı puzzle'lara  bakmaya buradan devam edebilirler...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder