5 Haziran 2015 Cuma

Jan van Haasteren ve puzzle'lara yerleştirdiği gizli işaretler!

Hep aynı tarz görsellerin puzzle'larını mı tercih ediyorsunuz? Mesela eğlenceli karikatür puzzle'larını, hem de içlerinde saklanmış işaretleri de arayarak birleştirmeyi hiç denediniz mi?
Bu yazımızda sizlere tanıtacağımız sanatçı Jan Van Haasteren'in son derece detaylı, çok renkli, eğlenceli mizahi çizimleri, özellikle Jumbo marka puzzle'larda on yıllardır meraklılarıyla buluşuyor.
Bu puzzle'ların çoğu, aynı zamanda bulmacalı da! Yani hem parçaları birleştirmekten keyif alıyorsunuz, hem ortaya çıkan karikatürlere gülüyorsunuz, hem de görseldeki kalabalığın arasında bir şekil aramanın heyecanını yaşıyorsunuz. Özetle üçe katlanmış eğlence diyebiliriz, daha ne olsun!
Jan Van Haasteren'in fan'ları, adeta sanatçının markası haline gelen ve her puzzle'a sakladığı KÖPEKBALIĞI YÜZGEÇİ'ni bulmayı çok seviyor. Sanatçının puzzle görsellerine sakladığı başka favori görüntüler de var elbette: Saint Nicholas (Noel Baba), The Hands (eller), the dentures (takma diş) ve kendi portresini de çizimlerinde arayabilirsiniz.
Jumbo markası, 150 ile 5000 parça arasında Jan Van Haasteren puzzle'ları üretiyor ve her yıl, sanatçının eserlerinden oluşan puzzle'lara yenileri eklenmeye devam ediyor. 


                                        Safary, Jan van Haasteren (1500 parça puzzle)


Yukarıda gördüğünüz Safary adlı puzzle da, diğer Jan Van Haasteren görsellerinde olduğu gibi çok eğlenceli. Puzzle bitince kaotik bir safari macerası ortaya çıkıyor. Gördüğünüz üzere vahşi hayvanlar sağa sola koşuştururken, safariye katılan turistler de bu yaramazlıklar karşısında neye uğradıklarını şaşırmış vaziyetteler.
Arabaları elleriyle kaldırmaya çalışan goriller, sirklerdeki gibi trapez iplerinde yürüyen su aygırları, öte yanda fareler, bu puzzle'ı birleştirirken sizleri gülümsetecek olan çılgın sahnelerden sadece bir kaçı. Bu safari görseline bakarken, detayların sizi yüksek sesle gülümsetmesine tanık olacak, puzzle birleştirirken bir taraftan da  kendinizi kahkahalar atarken bulacaksınız.
1500 parçalı bu puzzle ile uğraşırken eğlenceli saatler geçireceğiniz kesin, eğer Jan van Haasteren'in daha önceden de hayranı iseniz, puzzle görselinin içinde köpekbalığı yüzgeçlerini arayacağınızı zaten biliyorsunuz.

                    Playground, Jan van Haasteren (1000 parça)



Playground adlı  puzzle ile ise, oyun bahçesindeki kaosa tanık oluyorsunuz ve nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz! Anneler, babalar, çocuklar, köpeklerini gezdirenler, izciler, tüm bu tipler şimdiye kadar gördüğünüz belki de en kalabalık parkta kendi çaplarında eğleniyorlar. Artık"köpekbalığı yüzgeçleri"ni aramaya alışmış olmalısınız. Keyfini çıkarın!


                               Motorbike Race, Jan van Haasteren (1000 parça puzzle)

İşte bu sefer de Motorbike Race adlı puzzle'da bir motor yarışı görüyoruz. Rengarenk motorlar ve rengarenk sürücüleri yine kalabalık bir tablo oluşturuyor. Yarışta kimler yok ki; bir polis memuru, parlayan zırhının içinde bir şövalye hatta Jan Van Haasteren'in kendisi bile var, onu ayırdedebiliyor musunuz ? Bütün Jan Van puzzle'larında olduğu gibi yine oldukça detaylı çizilmiş birçok karakteri parça parça birleştirirken çok eğleneceksiniz. Tabii ki "köpekbalığı yüzgeçleri"ni aramayı ihmal etmemelisiniz.


                        Coming Through, Jan Van Haasteren (150 parça)



İşte 150 parçalı ve çok eğlenceli bir başka Jan Van Haasteren puzzle'ı daha, "Coming Through".! Bu sefer bir yol kavşağındayız. Her ne kadar motorsiklet üzerindeki trafik polisleri ellerindeki “dur” işaretini kaldırsa da, anlaşılan pek de faydası olmamış karmaşayı çözmeye! Gördüğünüz gibi trafik durmuş.
Dükkandan keyifli bir yüz ifadesiyle çıkan hırsızı gören kedinin tüyleri diken diken olmuş! Rögar kapağını kaldırıp kaçmaya çalışan adama ne demeli?

Birbirinden komik detaylarla dolu Jan Van Haasteren puzzle'larını incelemek için buraya bakabilirsiniz.

Bu görsellerin yaratıcısına biraz yakından bakalım isterseniz.

Jan Von Haasteren kimdir?




1936 yılı Hollanda Schiedam doğumlu olan sanatçı, güzel sanatlar akademisinde okumuş. Bir reklam ajansında çalışma hayatına başlamış. 1962 yılında Marten Toonder stüdyoları animasyon departmanında çalışmalarına devam etmiş. Çizgi roman üretimlerine katılmış, bir çok Disney karakterini, özellikle haftalık Donald Duck dergisi için 'Hiawatha' ve taş devrinin meşhur 'Çakmaktaşları'nı çizmiş..
Uzun yıllar karikatür çizmekle uğraşan sanatçı, 1980'li yıllarda ünlü puzzle markası Jumbo'ya katılmış, puzzle'a uygun büyük posterler halinde çizdiği karikatürleri, sanatçının uluslararası anlamda daha çok tanınmasını sağlamış. Jumbo kendisine 2013 yılında bir stüdyo açmış ve sanatçı, yılda üç civarında puzze üretmeye bu stüdyoda devam ediyor. Biz puzzleseverler ise her yıl çizdiği yeni posterlerin parçalarını birleştirmeyi heyecanla bekliyoruz.

İyi eğlenceler...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder