29 Haziran 2015 Pazartesi

Puzzle birleştirmek, iş hayatına dair bir şeyler öğretir mi?


Algılarımızı yeterince açık tutabilirsek, hemen hemen yaptığımız her şeyden veya karşılaştığımız  her durumdan birkaç ders alabiliriz. Dolayısıyla bir puzzle’ın parçalarını birleştirirken de öğreneceğimiz şeyler vardır.
Gelin iş hayatında bir proje ile başa çıkmayı, 5000 parçalı bir puzzle birleştirmek ile karşılaştıralım.

1- Oda bul (Kaynak bul! ) 

5000 parçalı bir puzzle’ı birleştirerek tamamlamak için öncelikli olarak yapmanız gereken şey, evinizde çalışmak için  uygun bir oda bulmaktır.
Bittiğinde 101 x 153 cm. boyutlarında olan bu puzzle’ı birleştirmek için en azından iki katı büyüklüğünde açık bir alanınız olmalı ki, rahat hareket edebilmeli ve parçaları rahatlıkla yerleştirebilmelisiniz. Eğer parçaları yaymak için gerekli olan KAYNAKLAR, yani boş alanınız yoksa, puzzle’ı tamamlarken sıkıntı yaşayacaksınız demektir. 


2- Bir strateji geliştir!

Parçaları ön yüzlerine çevirip renklerine göre sınıflandırdıktan sonra sıra geldi STRATEJİ geliştirmeye! Puzzle parçalarını bir araya getirmenin kolay bir iş olduğunu düşünebilirsiniz. Eğer 100 parçalı bir puzzle’dan bahsediyorsanız zaten haklısınız. Ama 5000 parçalı bir puzzle için aynı şeyi söyleyemeyiz, çünkü bu boyutta bir puzzle sizi biraz uğraştıracaktır.

Yaşamdaki diğer birçok şeyde olduğu gibi, Puzzle’a başlamadan önce de strateji geliştirmek, beklenmedik zorluklara ve değişikliklere karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Örneğin, öncelikle puzzle’ın kenar parçalarını birleştirmek gibi bir strateji tercih edebilirsiniz. Düz kenarlı parçaları bir araya getirmek, diğer parçalara nazaran daha kolaydır ve böylece dışarıdan içeriye doğru çalışabilirsiniz. Puzzle’ın sınırları tamamlandıktan sonra, kolay bir bölüme geçersiniz.  Mesela varsa yazılı olan alanlar veya çok renkli parçalar gibi… Bu kolay alanlar da bittikten sonra geride birleştireceğiniz 4000+ parça daha kalır ve asıl eğlence  yeni başlıyordur. Stratejiniz belli olduğu için bocalamadan ilerlerken aldığınız keyif de artacaktır.

 
                                                 Las Ramblas,Barcelona (5000 parça puzzle)

3- Emeklerinin meyvesinin tadını çıkar!
Yeterince sabırlı davranarak  puzzle’ı tamamladığınızda güzel bir tablo çıkar ortaya. Çerçeveletip dilediğiniz yere asar ve bu tabloya her baktığınızda başarınızın hazzını tekrar tekrar yaşarsınız.  Hele son puzzle parçasını  yerine yerleştirdiğiniz andaki  TATMİN OLMA VE MUTLULUK duygusu gerçekten de tarif edilemez. Bir projenin son noktasını koymak gibi… Sonrasında ise emeklerinizin meyvesini keyifle toplayabilir, projenizin başarısını dilediğinizce kutlayabilirsiniz.

 Belki daha önce hiç düşünmediniz ama  bu senaryo  sizce de  iş hayatına çok benzemiyor mu?  
                                                    Forest (6000 parçapuzzle)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder